Ulla Pohjola

Kuvataiteilija

Visual Artist

In English
Ulla Pohjola

Ulla Pohjola

Käsissäni kulkevat elämän viivat ja langat. Niillä kirjon näkyväksi näkymättömän, tietoisen ja tiedostamattoman, pimeyden ja valon. Työ vie itseänsä eteenpäin ilman valmiita suunnitelmia ja löytää uusia teitä. Läsnäolo, tunteet ja mielikuvat siirtyvät teoksiin. Olen välittäjä: neula lipsahtaa sormeen, vähän verta, olen olemassa.

Neula on siveltimeni, värit elävät sydämessä. Hetket, sanat ja ilmeet. Helmet, pelikortit ja kivet. Teen neulalla ja langalla muistikuvia ihmisistä, ajan kulusta ja arkeen kätkeytyneestä pyhyydestä. Etsin menneen ja tulevan jälkiä kankaista, vanhoista ja uusista, värjätyistä ja kirpputoreilta löydetyistä. Langanpätkät, repeämät, tahrat, kulumat, saumat ja reiät ovat viestejä.

Yhdistelen teoksissani käsin- ja konekirjontaa, nappeja, pihlajanmarjoja, ruusunlehtiä, vanhoja koruja, hauen selkärankanikamia, hehkuvia sametteja, läpikuultavaa silkkiorganzaa. Materiaalin tuntu ja niiden rikkaus ovat sormenpäissä.

Kirjonta vaatii rauhan, hiljaisuuden ja keskittymisen tilan. Kirjonnan meditatiivisuus on yhdistänyt sen elämän suuriin juhlatapahtumiin kuten syntymään, avioliittoon ja kuolemaan, ikuiseen kiertokulkuun, jossa itsekin olen mukana. Kirjonnan suuritöisyys, tuhannet pistot ja lukuisat työtunnit tuovat siihen pyhyyttä ja arvokkuutta, jonka edessä haluan hiljentyä.

Teoksista sanottua

Nämä langoin, helmin ja paljetein kirjotut kuvat avaavat näkymän johonkin sadunomaiseen ja hauraaseen.
- Marja-Terttu Kivirinta (HS 2000)
Pohjolan tekninen taituruus, huolellisuus ja materiaalien hallinta on uskomatonta.
- Kaisa Heinänen (HS, 2010)
Ohuenohuilla langoilla verkkaisesti valmistuviin töihin on kertynyt hitaan matkanteon hiljaista voimaa.
- Katri Kovasiipi (Aamulehti 2012)

Lue lisää kritiikkikatkelmia